Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

«Μεταλλική Χάντρα»: Αντίδοτο στην κρίση με εξαγωγές του 75% της συνολικής παραγωγής

Το «μυστικό» βρίσκεται στον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα που έχει αναπτύξει από τις αρχές της δεκαετίας του '90, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές του εξωτερικού. Μετά την Ευρώπη, αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης ο Κωνσταντίνος Χαλιορής αποφασίζει, το 2000, την επέκταση της επιχείρησης σε αγορές της Αμερικής και του Καναδά.



Με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, η ελληνική επιχείρηση «Μεταλλική Χάντρα», που δραστηριοποιείται στην αγορά μεταλλικών εξαρτημάτων ακριβείας βιομηχανικού τύπου, καταφέρνει παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία να διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο συνεργατών της στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αγορά. «Η κρίση, εκτός από κινδύνους ''γεννάει'' και ευκαιρίες, οι οποίες προέρχονται μέσα από μακροπρόθεσμη προοπτική διαχείρισης, την πείρα και την έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων» όπως επισημαίνει στην «Η» ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η επιχείρηση, που δημιουργήθηκε το 1984 από τον Εμμανουήλ Χαλιορή, κάνει την πρώτη εξαγωγική απόπειρα στις αγορές της Ευρώπης, ενώ λίγο αργότερα, το 2000, αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης ο Κωνσταντίνος Χαλιορής σχεδιάζει την επέκταση εκτός από Ευρώπης, βάζοντας «πόδι» σε αγορές της Αμερικής και του Καναδά. Η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά, κερδίζοντας έδαφος έναντι του έντονα ανταγωνιστικού και φθηνότερου βιομηχανικού προϊόντος της Κίνας, λόγω καλύτερης ποιότητας και αντοχής. Η ισχυροποίηση δεν άργησε να έλθει και η επιχείρηση προχωρεί σε καθετοποίηση αλλάζοντας την απλή -μέχρι πρότινος- εργοστασιακή μονάδα, σε ολοκληρωμένη κάθετη μονάδα επεξεργασίας και κοπής μετάλλου με ηλεκτροστατικές βαφές, διαθέτοντας το τελικό προϊόν στην αγορά. Ταυτόχρονα με την αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων κρίθηκε αναγκαία η μετεγκατάσταση της μονάδας σε μεγαλύτερο χώρο, καθώς και η συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων σε ιδιόκτητο κτίριο, στη βιομηχανική περιοχή Περιστερίου.

«Σήμερα, το 2014, παρά την οικονομική κρίση της χώρας μας, η επιχείρησή μας παραμένει υγιής, καθώς το 75% της συνολικής παραγωγής αφορά εξαγωγές στη διεθνή αγορά», όπως τονίζει ο Κ. Χαλιορής, επισημαίνοντας πως «όλοι έχουμε βιώσει τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, είτε σε προσωπικό, είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ξαφνικά οι παράγοντες του οικονομικού περιβάλλοντος άλλαξαν βίαια, με κυριότερο τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, γνώρισαν την κρίση. Έτσι λοιπόν κι εμείς δεν ανήκουμε στην εξαίρεση. Όμως σίγουρα ανήκουμε σ' αυτούς που τόλμησαν και δεν έμειναν αδρανείς».



Κίνδυνοι εξ... ανατολάς
«Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την οικονομική ύφεση της χώρας μας αλλά και το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Κίνα και οι ανατολικές χώρες του κλάδου, σε σχέση με τις μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι μας αφορά εξαγωγές στο εξωτερικό», όπως σχολιάζει ο Κ. Χαλιορής, τονίζοντας πως «συναρτήσει των δύο βασικών παραμέτρων, αρχικά καταφέραμε να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατόν τις όποιες απώλειες και να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Στη συνέχεια, με μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, ευελιξία και προσαρμοστικότητα επιχειρηματικής αντίδρασης, καταφέραμε να επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής μας. Βασικός μας σύμμαχος, είναι η βέλτιστη ποιότητα των υλικών, η εισαγωγή νέων κωδικών και η επέκταση σε νέες αγορές». Η πείρα 30 χρόνων αποτέλεσε το βασικό «όπλο» επέκτασης, σε συνδυασμό με την αλλαγή κουλτούρας και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Σημαντική παράμετρος που δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην οικογενειακή επιχείρηση, έναντι της Κίνας και των Ανατολικών χωρών, είναι η χιλιομετρική απόσταση. «Έχουμε την τύχη να είμαστε πιο κοντά στις ευρωπαϊκές χώρες που εξάγουμε αλλά και πιο αξιόπιστοι στην ποιότητα σε σχέση με την Αμερική και τον Καναδά», δηλώνει ο Κ. Χαλιορής.

Στόχοι
«Οι βασικοί μας στόχοι είναι η διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος πελατολογίου, με το οποίο έχουμε αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέπειας. Σκοπός μας είναι οι πελάτες μας να παραμένουν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, ακόμη και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο.
Δίνουμε πάντα περισσότερα δεδομένα ενώ παρέχουμε εξειδικευμένες συμβουλές, ώστε να καταλήξουν και να αποφασίσουν να αγοράσουν από εμάς και τέλος κάνουμε σωστές συμφωνίες με κριτήριο τη διευκόλυνσή τους», όπως επισημαίνει ο Κ. Χαλιορής, τονίζοντας πως «η ποιότητα των προϊόντων μας σε συνδυασμό με την 30χρονη πείρα και συνέπεια, μας έχουν εδραιώσει στον κλάδο μας, δίνοντας ώθηση να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία στο μέλλον».


Success story

  • Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1984 από τον Εμμανουήλ Χαλιορή, δραστηριοποιούμενη στην αγορά μεταλλικών εξαρτημάτων για τη βιομηχανία
  • Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η επιχείρηση κάνει την πρώτη εξαγωγική απόπειρα στις αγορές της Ευρώπης
  • Το 2000 τα ηνία της αναλαμβάνει ο υιός του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Χαλιορής, επενδύοντας περαιτέρω στην εξαγωγική της δραστηριότητα
  • Την ίδια χρονιά, το 2000, γίνεται η μετεγκατάσταση της μονάδας και η συγκέντρωση όλων των επιμέρους τμημάτων σε ιδιόκτητο κτίριο, στη περιοχή του Περιστερίου

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Export Academy

Export Academy