Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

BioMulFarm : Νικητής του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Σχεδίων Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου η παρουσίαση των Επιχειρηματικών Σχεδίων  και αναδείχθηκε η νικήτρια ομάδα του Διαγωνισμού Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας 2013-2014, που διοργανώθηκε από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Νικήτρια ομάδα και επιχειρηματικό σχέδιο αναδείχθηκε η BioMulFarm.
Η φωτογραφία είναι αμέσως μετά την βράβευση, όπου τα μέλη της ομάδας φωτογραφίζονται στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τον κ. Αριστοτέλη Σκλαβούνου της  Export Academy που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πιο κάτω φιλμάκι που επιμελήθηκε η ομάδα της BioMulFarm και παρουσιάζει την ιδέα για πλήρη αξιοποίηση του δένδρου της μουριάς.
  
 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα πρώτα προϊόντα από την ομάδα που δεν είναι άλλα από αποξηραμένα μούρα και σιρόπι μούρου!


Το ανακοινώσιμο κείμενο σχετικά με την επιχείρηση Biomulfarm Α.Ε από την MOKE ΓΠΑ έχει ως εξής:

Η επιχείρηση Biomulfarm Α.Ε., έχει ως αντικείμενο την πλήρη αξιοποίηση του δένδρου της μουριάς με την εφαρμογή του βιοδυναμικού συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα κλειστό σύστημα με τις ελάχιστες εισροές, σε γεωργική έκταση 600 στρεμμάτων.
Πρόκειται για επιχείρηση αυξημένων δυνατοτήτων με 3 κλάδους δραστηριοποίησης στον πρωτογενή τομέα μεταποίησης μούρου, κτηνοτροφίας και σηροτροφίας ενώ διαθέτει κλάδο κομποστοποίσης με σκοπό την διαχείριση και ανακύκλωση των υπολειμμάτων από όλους τους κλάδους παραγωγής.
Η μουριά είναι δένδρο που ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα, εξυγιαίνει και προστατεύει προβληματικά εδάφη, ενώ λόγω της μεγάλης και συνεχούς ανάπτυξης φύλλων προσφέρεται για την πλήρη αξιοποίηση της. Ο καρπός της, έχει το υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικών από όλα τα φρούτα της
ίδιας κατηγορίας. Τα φύλλα της αξιοποιούνται ως κτηνοτροφή διότι προσδίδουν υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο παραγόμενο γάλα και κρέας. Τέλος, είναι γνωστή η χρήση των φύλλων ως αποκλειστική τροφή για μεταξοσκώληκες.

Η BIOMULFARMA.E. είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της μουριάς μέσω του βιοδυναμικού συστήματος.
Η επιχείρηση είναι B2B με τα παρακάτω παραγόμενα προϊόντα:
Κτηνοτροφία:
  • Πρόβειο γάλα (δίνεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τυριών ΠΟΠ)
  • Πρόβειο κρέας (πωλείται σε σημεία λιανικής πώλησης κρέατος)
  • Ελαφίσιο κρέας (πωλείται σε σημεία λιανικής πώλησης κρέατος)
Σηροτροφία:
  • Κουκούλια μεταξοσκώληκα (πωλείται σε αναπηνιστήρια)
Μεταποίηση καρπού:
  • Αποξηραμένο μούρο (απευθύνεται σε λιανικά σημεία πώλησης)
  • Κατεψυγμένο μούρο (ως πρώτη ύλη σε ζαχαροπλαστεία και επιχειρήσεις του χώρου εστίασης)
  • Σιρόπι μούρου (απευθύνεται σε λιανικά σημεία πώλησης)
  • Σιρόπι γρανίτας μούρο (πρώτη ύλη για παρασκευή γρανίτας σεεπιχειρήσεις του χώρου εστίασης).
Όραμα της BIOMULFARMA.E, είναι να αποτελέσει διαχρονικό πρότυπο βιοδυναμικής εκμετάλλευσης, να προσφέρει με σεβασμό και διαφάνεια τα προϊόντα της φυτικής και ζωικής προέλευσης, προσφέροντας τη μέγιστη ικανοποίηση, εντός και εκτός ελληνικών γεωγραφικών συνόρων.
Η BIOMULFARMA.E εναρμονίζεται με το ISO 22000, ακολουθεί το σύστημα HACCP, ενώ όλα τα προϊόντα της θα κατέχουν βιολογική πιστοποίηση και την πιστοποίηση του βιοδυναμικού συστήματος (DemeterCertification).
Όλοι οι κλάδοι της επιχείρησης δραστηριοποιούνται από το πρώτο έτος λειτουργίας ενώ η πλήρης παραγωγή επιτυγχάνεται στο 5ο έτος.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στις 1.720.000 Ευρώ από τα οποία τα 1.000.000 αφορούν το κόστος κτήσης της γης συνόλου 600 στρεμμάτων.
Ο κύκλος εργασιών ξεκινάει από 141.000 Ευρώ το 1ο έτος ενώ από το 5ο έτος (της πλήρης παραγωγής) κυμαίνεται στις 940.000 Ευρώ/έτος.
Η αποπληρωμή της επένδυσης πραγματοποιείται μεταξύ 4ου και 5ου έτους λειτουργίας. Ο εσωτερικός συντελεστής αποδοτικότητας υπολογίζεται σε 26%.
Φοιτήτριες  που εκπόνησαν τη μελέτη:
  1. Ιωάννα Αγγελοπούλου
  2. Γεωργία Διάκου-Λομνιού
  3. Ηλιάνα Καρούση
  4. Μυρσίνη Παπαδάκη
  5. Αναστασία-Μυρτώ Σκοπελίτου
  6. Βασιλική Σπυροπούλου
Επιστημονικός Υπέυθυνος: Καθ. Πασχάλης Χαριζάνης - Συντονιστής: Αχιλλέας Βασιλόπουλος




 Εμείς από την Export Academy ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στα μέλη της Ομάδας BioMulFarm!

2 σχόλια:

Natassa είπε...

Τα συγχαρητήριά μου στην ομάδα με την τόσο έξυπνη ιδέα, μια ιδέα που εκτός της αξιοποίησης ενός "παρατημένου" δέντρου στο Ελληνικό έδαφος, θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους καταναλωτές που αναζητούν κάτι φρέσκο και με σημαντική διατροφική αξία. Νησάφι πια με τα αποξηραμένα ή κατεψυγμένα εισαγόμενα μούρα, όταν οι περισσότερες μουριές βρίσκονται αφημένες σε μια γειτονιά και το πολύ πολύ κάποιος να τις ασβεστώσει "για ομορφιά". Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι στα νέα κορίτσια με το πολύ μυαλό!

Unknown είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια σας, η ομάδα μας θα προσπαθήσει να μετατρέψει αυτό το σχέδιο σε μια δυνατή βιώσιμη επιχείρηση έχοντας ως βάση ένα τόσο πολύτιμο δέντρο που όπως πολύ εύστοχα θέσατε είναι αναξιοποιήτο.
Η ομάδα της BIOMULFARM

Export Academy

Export Academy